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Title:   Frequently Asked Questions  

 

Subject:  USING SECTION 1311(a) FUNDING FOR MARKETING ACTIVITIES IN A PLAN  

  MANAGEMENT STATE PARTNERSHIP MARKETPLACE OR IN STATES WITH A 

  FEDERALLY-FACILITATED MARKETPLACE 

 

Q1.   May states in a Plan Management (PM) State Partnership Marketplace (SPM) or states in which the 

federal government will operate a Federally-facilitated Marketplace (FFM States) apply for and use 

Section 1311(a) funding to engage in marketing activities (including but not limited to production and 

distribution of brochures, direct mail, print ads, social media and digital/online ads, and TV and radio 

buys) related to the PM SPM or FFM, even though they are not participating in a State-based Marketplace 

or a Consumer State Partnership Marketplace?  

A1.  Yes.  FFM States or PM SPMs may conduct statewide marketing activities to promote the PM SPM 

or FFM using Section 1311(a) grant funds provided they meet the following criteria: 

 Materials must use federal messages and language, which can be found on the CMS Marketplace 

website: http://marketplace.cms.gov/index.html  under the “Explore Research” tab. 

 

 All marketing activities carried out in FFM States or PM SPMs must be performed in 

coordination with the U.S. Department of Health and Human Services (HHS).  For example, 

materials produced by the state must be shared with HHS in advance of printing and distribution. 

Ample time must be allowed for HHS to review and provide any necessary feedback (usually 

within 30 days). 

 

 Materials must be 508 compliant and accessible to persons with disabilities and persons with 

limited English proficiency. 

 

Q2.  May PM SPMs or FFM States that choose to produce their own marketing materials include a state 

logo on them or otherwise brand the materials? 

A2. States participating in PM SPMs or FFM States that choose to produce their own marketing materials 

are permitted to place a single state emblem (such as the state flag or seal) on the materials in place of the 

HHS seal. However, the Federal Health Insurance Marketplace logo must appear on the materials.  

http://marketplace.cms.gov/index.html
http://marketplace.cms.gov/exploreresearch/explore-research.html
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INFORMATION NOT RELEASABLE TO THE PUBLIC UNLESS AUTHORIZED BY LAW: This information has not 
been publicly disclosed and may be privileged and confidential. It is for internal government use only 
and must not be disseminated, distributed, or copied to persons not authorized to receive the 
information. Unauthorized disclosure may result in prosecution to the full extent of the law. 

PM SPMs and FFM States may not otherwise brand their materials. As stipulated in the January 3, 2013 

Guidance on the State Partnership Exchange, only states in a Consumer State Partnership Marketplace 

may brand their consumer assistance programs, including Navigators and In-person counselors, by using 

a separate logo or brand, such as a distinct name and tagline, developed to unify all consumer assistance 

components.  

 

http://cciio.cms.gov/resources/files/partnership-guidance-01-03-2013.pdf
http://cciio.cms.gov/resources/files/partnership-guidance-01-03-2013.pdf

