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Disclosure of Federal Tax Information 
 
Q1:  What triggers the disclosure of Federal tax information (FTI) from the Data Services 
Hub to Exchanges or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health 
plans?   
 
A1:  IRS will disclose certain available items of FTI to the Data Services Hub after an 
individual submits an application for financial assistance in obtaining health coverage to 
an Exchange or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health plans.  
The items that will be disclosed through the Data Services Hub are described under 
Internal Revenue Code section 6103(l)(21)(A) and the regulations issued under that 
section. 
 
Q2:  Can Exchanges or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health 
plans disclose FTI received through the Data Services Hub to contractors?  
 
A2:  Agencies may disclose FTI received through the Data Services Hub to contractors 
engaged to provide services to these respective entities only if the contractors require 
access to FTI to perform under the contract.  Contractors engaged to perform services not 
directly supporting eligibility determinations for health insurance affordability programs, 
such as off-site storage facilities, shred companies, and contractors performing guard 
services, maintenance and janitorial services, may not have access to FTI.  As a condition 
for receiving FTI through the Data Services Hub, contractors must adhere to IRS 
safeguard requirements under IRC section 6103(p)(4), as implemented by IRS 
Publication 1075, Tax Information Security Guidelines for Federal, State and Local 
Agencies (available on CALT and www.irs.gov).  States are encouraged to use applicable 
sample safeguarding contract language included in Appendix 7 of IRS Publication 1075 
when soliciting contractor support.  
 
NOTE:  Only FTI received through the Data Services Hub may be shared with 
contractors.  FTI currently received by State Medicaid agencies from IRS or SSA through 
existing matching programs under the authority of section 6103(l)(7) for certain federal 
benefit programs may not be disclosed to contractors for any purpose.  
 
Q3:  Is there a requirement to notify IRS before disclosing FTI to contractors of 
Exchanges or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health plans? 
 
A3:  Yes.  Any agency intending to disclose FTI to contractors (including consolidated 
data centers and information technology support) must notify IRS before executing any 
agreement at least 45 days before the disclosure of FTI.  In addition, if a contractor 
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employs the services of a subcontractor, IRS approval is required before the disclosure of 
FTI to the subcontractor.  The notification requirement in Publication 1075 will be met as 
part of the initial approval for each entity authorized to receive FTI through the Data 
Services Hub for the contractors specified in the Safeguard Procedures Report (SPR) 
approved by IRS.  (See Q&A 9 for information on the SPR). 
 
Q4:  Can Exchanges or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health 
plans disclose FTI received through the Data Services Hub to navigators, agents or 
brokers?   
 
A4:  Yes.  Exchanges or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health 
plans may disclose FTI received through the Data Services Hub to navigators, agents or 
brokers as part of the eligibility process if certain conditions are met.  Those conditions 
are set forth in sections 155.210 and 155.220 of HHS’s final rule on Affordable Health 
Insurance Exchanges.   
 
Use of Federal Tax Information 
 
Q5:  Can FTI or the knowledge of FTI used for a health insurance affordability 
determination be used for a separate inquiry into a non-health insurance affordability 
determination? 
 
A5:  No.  Under no circumstance can FTI disclosed through the Data Services Hub to an 
Exchange or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic health plans be used 
to support the eligibility or re-eligibility process for any non-health insurance 
affordability programs such as SNAP or TANF.  FTI disclosed through the Data Services 
Hub may be used only for the purpose of, and to the extent necessary in, establishing 
eligibility for participation in the Exchange, verifying the appropriate amount of any 
advance payments of the premium tax credit or cost-sharing reductions, and determining 
eligibility for participating in a state Medicaid program, CHIP, or basic health program. 
 
Q6:  Can FTI be processed or changed in a way that transforms the information so that it 
loses its status as FTI?  
 
A6:  FTI received from IRS never loses its character as IRS source data.  If a state agency 
independently verifies the data elements provided by IRS using other sources like an 
applicant’s attestation of projected annual income, reconstructed MAGI and/or other 
electronic state income data sources, not including SSA (because wage data received 
from SSA is FTI by definition), then the verified value is no longer FTI because it has a 
source other than IRS.  However, FTI stored in the agency’s system must be labeled as 
IRS source data and safeguarded until destroyed.  Only the new value, separately entered, 
is not considered FTI.   
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Q7:  Is a family’s percentage of federal poverty level considered FTI?  
 
A7:  No.  The federal poverty level percentage is based on HHS published guidelines 
using household income and family size that come from a variety of inputs, not solely 
FTI. 
 
Q8:  Is the maximum amount of advance premium tax credit computed for an individual 
by an Exchange considered FTI? 
 
A8:  No.  The maximum amount of advance premium tax credit is derived from various 
inputs, some of which may be FTI and some not.  Once the maximum amount of advance 
premium tax credit is computed, it is not possible to identify FTI that may have been used  
 
Publication 1075 Safeguard Requirements 
 
Q9:  How does an Exchange or state agencies that administer Medicaid, CHIP, or basic 
health plans demonstrate compliance with IRS Publication 1075 requirements?  
 
A9:  Initial compliance is evaluated through the submission of a Safeguard Procedures 
Report (SPR) to IRS.  The SPR covers the management, operational and technical 
controls for information systems and how FTI will be protected from unauthorized 
disclosure or use.  IRS must independently approve a state’s SPR for each state entity 
receiving FTI from the Data Services Hub and notify CMS of such approval before any 
FTI will be released through the Data Services Hub by CMS to a state entity for 
authorized use in the eligibility and enrollment process.  Upon submittal of a SPR, IRS 
will generally conduct an onsite review to validate the accuracy of the report and assess 
the measures employed by each entity receiving FTI through the Data Services Hub to 
protect the data; these include access restrictions and use of FTI, physical security, 
interviews with employees, information technology systems scans and documentation of 
findings.  Once the SPR is approved by IRS, Exchanges and state agencies that 
administer Medicaid, CHIP or basic health plans will be authorized to receive FTI 
through the Data Services Hub.  Ongoing compliance is monitored through the annual 
submission of a Safeguard Activity Report (SAR) and periodic visits in accordance with 
Publication 1075.    
 
Q10:  How should states incorporate Publication 1075 requirements when pursuing an 
integrated eligibility system strategy? 
 
A10:  States may build shared eligibility systems to include FTI disclosed through the 
Data Services Hub, but when users (caseworkers) access the system these data elements 
should be restricted from view by properly established user permissions.  This is 
generally executed using role-based user permissions, which can be employed to limit 
individual user access to the data elements the user needs.  For example, this can be done 
by restricting access to application screens that contain FTI to only users who are 
authorized to view FTI.  Generally, FTI should be physically and logically separated, 
segregated from other non-tax data and user access restricted to screens and data 
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elements based on application access permissions.  In addition, all data elements must be 
labeled or identified as IRS sourced data when displayed to any user (even when the user 
is authorized to use FTI), e.g., “IRS MAGI” must be displayed as opposed to just 
"MAGI”.  Data elements that are not sourced from IRS do not need to be identified as 
FTI and may be used for other programs or purposes.  See note in Q&A 2 for contractor 
restrictions.   
 
Q11:  Do the Publication 1075 requirements apply if a state does not store FTI in the 
eligibility determination process? 
 
A11:  Yes.  All IRS Publication 1075 requirements must be met with the exception of 
controls specific to storage of FTI.  Each entity that receives, processes, stores, and/or 
maintains FTI must meet the safeguarding requirements of Publication 1075.  Safeguards 
apply to all access and use of FTI, regardless of storage format.  Even if FTI is not stored 
in a state’s system, receipt of FTI through the Data Services Hub for use in eligibility 
determinations that involve FTI flowing through agency systems and accessed by agency 
employees and contractors will require appropriate safeguard measures, such as 
restricting access to authorized persons, annual confidentiality statements and awareness 
training, authentication and identity proofing even if there is no FTI stored at the state 
level.   
 
Q12:  Does a Safeguard Procedures Report (SPR) need to be completed and approved by 
IRS to initiate testing with the Data Services Hub?   
 
A12:  No.  Testing with the Data Services Hub will use simulated data, not actual FTI 
(i.e., live data).  A SPR does not need to be approved by IRS to initiate testing with the 
Data Services Hub.  However, a SPR must be approved to the satisfaction of IRS prior to 
the initial receipt of actual FTI through the Data Services Hub.  
 
Q13:  Do state agency personnel already trained in IRS safeguards need to be re-trained?  
 
A13:  State agency personnel with access to FTI must receive awareness and security 
training specific to FTI every 12 months and sign a confidentiality statement 
acknowledging their safeguarding responsibilities and the penalties for unauthorized 
disclosure and access to FTI.  State agency employees with a signed confidentiality 
statement less than 12 months old are not required to undergo additional training and 
certification before receiving FTI from the Data Services Hub.  State agencies must 
ensure that all newly assigned personnel and contractors receive awareness training and 
sign a confidentiality statement prior to initial access to FTI.    
 
Q14:  Is there a disciplinary process for unauthorized use, access, and disclosure of FTI? 
 
A14:  The Internal Revenue Code includes a number of sanctions designed to protect the 
privacy of taxpayers.  Section 7213 prescribes criminal penalties for federal and state 
employees and others who make willful unauthorized disclosures of FTI, which is a 
felony offense.  Additionally, section 7213A makes the unauthorized inspection of FTI a 
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misdemeanor punishable by fines, imprisonment, or both.  Finally, section 7431 
prescribes civil damages for unauthorized inspection or disclosure and, upon a criminal 
indictment for a violation of either section 7213 or 7213A, requires notification to the 
taxpayer that an unauthorized inspection or disclosure has occurred.  A state employee or 
contractor may be personally sued by a taxpayer alleging the unauthorized disclosure of 
FTI.  In addition, section 1411(h) and section 155.260 of HHS’s final rule on Affordable 
Health Insurance Exchanges impose a civil penalty for unauthorized disclosure of 
information on the application. 
 
Use of Federal Tax Information in the Exchange Redetermination Process 
 
Q15:  Section 155.335 of HHS’s final rule on Affordable Health Insurance Exchanges 
provide that in order to conduct annual redeterminations an Exchange must obtain an 
authorization from an enrollee to request his or her tax data and that without such 
authorization, the Exchange will be unable to conduct an eligibility redetermination for 
insurance affordability programs.  How will the authorization be obtained from the 
enrollee, and how long is the authorization valid? 
 
A15:  CMS envisions a process whereby at the time of initial enrollment, an individual 
may authorize the release of his or her tax data for use by an Exchange in automatic 
redeterminations for eligibility for a period of up to five years.  The process may assume 
that the authorization will be provided as the default condition.  However, an Exchange 
must allow the individual to decline a five-year authorization or to authorize an Exchange 
to obtain tax return data for annual redeterminations for a period of less than five years.  
Further, Exchanges must allow an individual to discontinue, change, or renew the 
authorization at any time.    
 


