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Accreditation 

Q1:  I am in the process of accreditation, and I have CAHPS data. Can I submit the CAHPS data? 

A1: As stated in the “Letter to Issuers on Federally-facilitated and State Partnership Exchanges,” 

available on the CCIIO website at: 

http://cciio.cms.gov/resources/regulations/Files/2014_letter_to_issuers_04052013.pdf, for the 

2014 coverage year, an Exchange website will only display selected CAHPS survey results from 

an issuer’s accredited product lines when these existing data are available for the same QHP 

product types and adult/child populations.  If applicable CAHPS data are not available through 

existing accreditation, the Exchange website will display a neutral statement such as “No data 

available.”  Please see Chapter 1, Section 2 of the Issuer Letter for more details. 

Administrative Template 

Q2: On the administrative template, is the term Third Party Administrators (TPA) indicative of 

vendors or any companies outside of our organization performing a service specific to the 

three functional areas referenced?  

A2: We use the term “TPA” to apply to any vendors that provide services in the functional areas 

listed.  This information will provide a list of partners for potential interactions such as secure 

routing of data.  Later this year, we will ask TPAs to register in HIOS so that issuers can link to 

their TPAs for different markets when applicable. 

Q3: We encountered an invalid issuer legal name system error when uploading the file in the 

administrative template.  How do we upload the file? 

A3: The Issuer legal name must match exactly the name associated with your Issuer ID in HIOS. 

http://cciio.cms.gov/resources/regulations/Files/2014_letter_to_issuers_04052013.pdf
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Attestations 

Q4: In the attestations section, what does it mean that we will “accept” the total premium 

breakdown from the Exchange? 

A4: The FFE will use the rate tables submitted by QHP issuers during QHP certification to determine 

the total premium amount (and associated premium breakdown) for the enrollment group. This 

breakdown is captured in the 2750 loop of the 834 transaction. If QHP issuers do not believe 

that the Exchange arrived at the correct total premium amount (and associated premium 

breakdown) for the enrollment group, there will be a process established to resolve any 

discrepancies.  

Benefits and Service Area 

Q5: If we are participating in the risk corridor program for both on and off Exchange products, do 

we report our off Exchange products on the benefit template? The Plans and Benefits 

template does not appear to allow the application of a copay for a select number of visits 

before a Deductible + Coinsurance applies.   

A5: The benefits template for the QHP application process are to be used for the Exchange-offered 

products and plans.  For Exchange products that are offered off the Exchange, we will collect 

data needed for the risk corridor program at a later date.  It should not be submitted as part of 

the QHP application process.  
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Q6: Are there character limits on the open data fields in the templates?  Is there a way to submit 

additional information in a supporting document? 

A6: Here are the fields from the Plan and Benefits template that have size limits: 

1) Plan Marketing Name – 255 characters 
2) Plan Level Exclusions – 2000 characters 
3) Out of Country Coverage Description – 2000 characters 
4) Out of Service Area Coverage Description – 2000 characters 
5) Exclusions – 2000 characters 
6) Explanation – 2000 characters 

Yes, the benefits module has a “supporting documents” upload feature that supports the 

submission of additional information for a QHP application.  Some of these supporting 

documents may include justifications explaining in more detail how a given QHP benefit design 

meets application requirements (e.g., actuarial certification for actuarial value).  Please see our 

Chapter 10 and 13 instructions for more information on supporting documents and 

justifications.  

We also want to highlight that plans may submit a URL for their plan brochures as well as their 

Summary of Benefits & Coverage via the Plans and Benefits template.  These links will be 

provided to consumers so that they can obtain more detailed information on a given QHP if they 

would like it during the shopping process.   
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Q7: How would the employer premium be divided among employees if an employer chooses to 

use “composite rate/average rate” method, but one simple one for the “member rate” which 

determines the employee contribution based on the employee and his or her dependents’ age 

and tobacco use.  Can an employer inadvertently violate the ADEA for using this method?     

A7: There is a potential for ADEA violations if an employer contributes the same dollar amount to 

each employee and employees must pay a premium that varies by age. To overcome this 

problem, the FF-SHOP standard contribution method, as finalized at 45 CFR 155.705(b)(11)(ii), 

establishes a method by which the employer can contribute in a standardized, non-

discriminatory way. The requirement to use this method to determine employer contributions 

only exists on FF-SHOPs.  

We do not believe that either the proposed rule or the final rule involves the QHP issuer in 
employer decisions about the employer contribution toward the premium. The FF–SHOP 
standard contribution method, as proposed and finalized, does establish a method by which the 
employer can contribute in a standardized, non-discriminatory way. The QHP issuer is not 
involved in the FF–SHOP [contribution] policy nor is the issuer involved in employer decisions 
about the allocation of premium between employer and employee. 

Q8: Do we need to supply the product name in the templates to display on healthcare.gov? 

A8: For the Federally Facilitated Marketplace, the product name will not display to consumers, only 

the Plan Marketing Name. 
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Marketing 

Q9: Will HHS review QHP marketing materials? 

A9: We do not plan to review marketing materials, as noted in Chapter 3 of the Letter to Issuers on 

Federally-facilitated and State Partnership Exchanges, released on the CCIIO website on April 5 

at http://cciio.cms.gov/resources/regulations/Files/2014_letter_to_issuers_04052013.pdf.  In 

the Letter, we stated, “Because states generally already regulate health plan marketing 

materials and other documents under state law, CMS does not intend to review QHP marketing 

materials for compliance with state standards as described at 45 C.F.R. § 156.225. However, to 

assist consumers in identifying plans that have been certified by an Exchange, we recommend 

that all marketing materials distributed to enrollees and to potential enrollees, contain the 

following disclaimer: ‘[Insert plan’s legal or marketing name] is a Qualified Health Plan issuer in 

the [Health Insurance Marketplace].’ A logo for the Health Insurance Marketplace will also be 

made available for use on marketing materials.  Marketing materials should include 

communications to consumers and enrollees, such as advertising materials, consumer notices, 

and brochures. We note that consumer-facing materials will refer to the Exchange as the ‘Health 

Insurance Marketplace.’”  We also noted that, in addition to complying with state marketing 

standards that apply to all issuers, QHP issuers must ensure that all marketing products and 

materials meet the meaningful access standards.  Finally, issuers will need to attest as part of 

the QHP application process that they will market QHPs in accordance with all applicable state 

laws and regulations and will not employ discriminatory marketing practices in accordance with 

45 CFR 156.225. 

Q10: Regarding the requirement that all marketing products and materials meet “meaningful 

access” standards, will HHS provide guidance on these standards? 

A10: In the final Letter to Issuers, we provided more information on meaningful access standards in 

the FFE in Chapter 5, Section 6.  As noted in the Letter, we intend to provide further information 

on this in the future.  

Pharmacy/Prescription Drug 

Q11: Chapter 12 of the Instructions says that “if you have no cost sharing for the tier, select 

COPAYMENT as the cost-sharing type, and set the copayment equal to $0.”  We have a two 

tier benefit where that is setup as follows:  Generics are covered at 100% and brands require a 

http://cciio.cms.gov/resources/regulations/Files/2014_letter_to_issuers_04052013.pdf
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20% coinsurance. In this case, can we submit COINSURANCE 0%, rather than selecting 

COPAYMENT as directed in the guidance? The new template does validate either way. 

A11: Issuers can submit a 0% coinsurance instead of a $0 copayment. 

Q12: What is the preferred way to represent prescription drug cost sharing in an HDHP plan, 

understanding that once a member satisfies an integrated (med/Rx) deductible, the plan 

covers 100%?    Does the entry in the “Tier Cost Sharing” columns for these HDHP plans 

assume that the deductible is met so member co-insurance should be input at 0%? 

A12: Yes, it is assumed that coinsurance applies after the deductible is met. 

Q13: What is the preferred way to represent an HDHP formulary on the QHP prescription drug 

template understanding that drugs are not in tiers? 

A13: This should be represented as a formulary with one tier. All drugs in the formulary should be in 

tier 1. 
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Q14: Under the Drug EHB deductible section there are two fields labeled "Default Coinsurance."  Is 

the default coinsurance field looking for the overall plan coinsurance or a drug coinsurance?  If 

drug coinsurance, our plans have varying Rx coinsurance based on the type of drug (i.e., 

generic drugs may have one coinsurance whereas brand or specialty drugs may have different 

coinsurance).  

A14:  As noted in Chapter 10 of the instructions (https://www.REGTAP.info/reg_library.php  ), the 

Default Coinsurance under the Drug EHB Deductible section is only applicable if deductibles are 

not integrated, and the numerical value for the in-network drug coinsurance should be 

entered.  Specifically, to input a separate drug EHB deductible and coinsurance rate, the user 

needs to input “No” under the column “Medical & Drug Deductibles Integrated?” 

As for entering separate coinsurance rates for individual drug tiers, the user can input the 
different coinsurance rates in the columns of the particular tier level in the Cost Share Variance 
Template. All of these data elements are used in the calculation of AV and for information on 
how their inputs are mapped to the AV calculator, please refer to the Chapter 11 instructions 
(https://www.REGTAP.info/reg_library.php). 

Q15: How do you submit $0 drugs on the pharmacy template? For example, a generic oral 

contraceptive that is covered at $0 would be submitted with all other generics (tier 1) – how 

do you designate these differences ($0 out of pocket vs. true cost share)? 

A15: Issuers can describe any cost sharing features that do not directly fit into the Prescription Drug 

Template in the Explanations field of the Plans & Benefits Template.  Issuers should complete 

cost sharing fields for the most typical/most utilized circumstance.  Preventive services under 

the ACA must be covered without the consumer having to pay a copayment or co-insurance or 

meet the deductible. 

  

https://www.regtap.info/reg_library.php
https://www.regtap.info/reg_library.php
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Q16: Some of our plans have 4-tier drug copays. At the end of the template in the cost share 

variances sheet there are columns for "Off Label Prescription Drugs" and "Prescription Drugs 

Other." Our practice is that we do not consider whether a drug is "off label" or not - it always 

gets the copay of the tier it happens to land in. Since there are four different copays 

depending on the tier and we can only enter one, what do we enter here? 

A16: Regarding filling in cost sharing, these two fields are not associated with the AV Calculator (only 

Generic Drugs, Preferred Brand Drugs, Non-Preferred Brand Drugs, and Specialty Drugs are 

associated).  For cost sharing, you can use the one of the drug tiers and use the Explanations to 

indicate that the cost sharing depends on the tier. 

Note: this information will not be displayed on Plan Compare, so consumers will not see the cost 
sharing that you enter. 

QHP Certification/Review Process 

Q17: Will issuers be required to file a separate network name for products that have embedded 

dental?   

A17: Issuers are not required to file a separate network for products that have embedded dental. The 

Network ID for a network with dental providers can be used for both QHPs with embedded 

dental and QHPs without embedded dental. However, if the issuer would like to offer a QHP 

with a network including dental providers, and a second QHP with a network that excludes 

those providers, then the issuer will need to set up two different network IDs. 
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Q18: The Q&As released on April 8, “Plan Management Webinar Frequently Asked Questions, 

Frequently Asked Questions (FAQs) # 1”  include information (Q4) about flexibility for 

changing URLs during plan preview.  How will issuers submit corrections to inaccurate 

data?  What confirmation is required that a change will be allowed? 

A18: Changes to network URLs or plan marketing name are not criteria for certification and may 

therefore be changed.  During the resubmission window, the issuer is free to resubmit the 

Network ID template with changes to the network URLs, or the plan and benefits template with 

changes to the marketing name.  During plan preview, issuers will need to have data changes 

approved by calling the help desk and indicating the change.  The issuer will receive 

confirmation that the change will be allowed from the help desk.  Changes that do not trigger 

re-review, including network URL and plan marketing name changes, will always be allowed, but 

still must be verified with the help desk. 

Q19: We are looking at submitting multiple networks for QHP certification. If we later decide we 

would like to only use one of the networks, can we pull the other network and the products 

associated with that network? What is the latest date we can decide to not use a network? 

A19: There is no requirement to use all networks that an issuer submits.  Issuers will have the 

opportunity to withdraw QHPs before agreement signing in late September.  If an issuer 

withdraws all QHPs associated with a given network, there is no need to remove the unused 

network from the QHP Application.  

Q20: For the 4/30 FFE submission in HIOS, we know the opportunity to respond to deficiencies will 

occur the week of 6/17.  What exactly can plans change during this time?  We know we can 

respond to deficient items, upload accreditation data, and submit additional 

justifications.  What else can be changed? 

A20: In addition to responding to deficiencies, updating accreditation data, and submitting 

justifications, issuers may also change data that are not related to the certification standards 

(e.g., plan marketing names, network URLs, contact information).  Issuers may also resubmit in 

response to state feedback at any time allowed by the state (including outside of the official FFE 

resubmission window), provided that those changes are made only to fields directly impacted by 

the State review. 
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Q21: Our URLs will not validate if they have a dash. How should we submit this data? 

A21: The next versions of the templates will allow hyphens in the URL name.  Issuers may submit 

templates now with placeholder URLs and will be able to change URLs through the 

Resubmission or Plan Preview processes. 

Rate Review and Rating Data   

Q22: For the individual market, will the area rating be applied at the subscriber level?  

A22: The rating will be based on the subscriber address. 




