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Stand-alone Dental Plans (SADPs)

Q1l:
Al:

Q2:
A2:

Can an issuer be certified to offer stand-alone dental plans only off of the Exchange?

If an issuer would like to offer a stand-alone dental plan only off of the Exchange in a state with a
Federally-facilitated Exchange but receive Exchange certification that it meets standards related to
the pediatric dental essential health benefits, then the issuer must select the “off Exchange”
option in the dental-specific plan and benefits template. To be considered “Exchange-certified,”
the issuer of the stand-alone dental plan must complete the certification process up the point of
sighing the agreement. This process would provide a stand-alone dental plan with the “Exchange-
certified” status outlined in the EHB final rule where a health insurance issuer could offer a health
plan without the pediatric dental EHB to an individual if the issuer is reasonably assured that the
individual has obtained pediatric dental EHB coverage through an Exchange-certified stand-alone
dental plan.

What benefits are required to be included in stand-alone dental plans?

In order to be certified, all stand-alone dental plans must cover the pediatric dental essential
health benefits, as required in the Affordable Care Act. As outlined in section 156.150 of the EHB
final rule, a stand-alone dental plan must offer the pediatric dental EHB but may offer additional
benefits, which could include non-pediatric coverage. We note that only the pediatric dental
benefit, and not any non-pediatric coverage, would be subject to EHB standards, including
complying with the requirement to offer benefits that are substantially equal to the benchmark
and meeting AV and out-of-pocket limit requirements for stand-alone dental plans. Stand-alone
dental plans that are submitted without coverage of the pediatric dental EHB will not be certified.
State-specific benchmarks for the pediatric dental benefit are listed in the EHB final rule.

We note that a stand-alone dental plan could enroll adults only in a family plan.

All of the templates for the certification application are the same for stand-alone dental plans as
for QHPs, except for the modified plan and benefits template. These templates, including the
dental plan and benefits template, are available on zZONE and SERFF
(http://www.serff.com/plan_management data templates.htm).
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Q3: What parts of the Federally-facilitated Exchange certification application do stand-alone dental
plan issuers complete?

A3: Issuers of stand-alone dental plans must complete all sections of the QHP application for stand-
alone dental plans in the FFE, except for the pharmacy template, the accreditation template, and
the unified rate review template. Issuers should use the dental plan and benefits template 1.32 or
later in order to activate the modifications that are specific to stand-alone dental plans. More
information on what parts of the application apply to stand-alone dental plans can be found in
three documents: 1) a chart titled “Application requirements related to stand-alone dental plans”
posted on Regtap on April 18, 2013; 2) the presentation “Stand-alone Dental Plans Applying for
Certification in the FFE” posted on 05/02/13; and, 3) Chapter 4 of the Letter to Issuers
(http://cciio.cms.gov/resources/regulations/Files/2014 letter to issuers 04052013.pdf).

Q4: Do health plans outside of the Exchange need to cover the pediatric dental EHB? How would
that work with stand-alone dental plans outside of the Exchange?

A4: The EHB final rule (78 FR 12834) stated the following with respect to coverage of pediatric dental
EHB in the outside market: “The Affordable Care Act does not provide for the exclusion of a
pediatric dental EHB outside of the Exchange as it does in section 1302(b)(4)(F) of the Affordable
Care Act for QHPs. Therefore, individuals enrolling in health insurance coverage not offered on an
Exchange must be offered the full ten EHB categories, including the pediatric dental benefit.
However, in cases in which an individual has purchased stand-alone pediatric dental coverage
offered by an Exchange-certified stand-alone dental plan off the Exchange, that individual would
already be covered by the same pediatric dental benefit that is a part of EHB. When an issuer is
reasonably assured that an individual has obtained such coverage through an Exchange- certified
stand-alone dental plan offered outside an Exchange, the issuer would not be found noncompliant
with EHB requirements if the issuer offers that individual a policy that, when combined with the
Exchange-certified stand-alone dental plan, ensures full coverage of EHB. HHS notes that the
stand-alone dental plan would have to be an Exchange-certified stand-alone dental plan to ensure
that it covered the pediatric dental EHB, as required for Exchange certification under section
1311(d)(2)(B)(ii) of the Affordable Care Act. However, the Exchange-certified stand-alone dental
plan would not need to be purchased through an Exchange. This alternate method of compliance
is at the option of the medical plan issuer, and would only apply with respect to individuals for
whom the medical plan issuer is reasonably assured have obtained pediatric dental coverage
through an Exchange-certified stand- alone dental plan.”
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Q5: How do rating tables and rating business rules apply to stand-alone dental plans?

A5:  For the purposes of completing the application for certification of stand-alone dental plans in the
FFE, stand-alone dental plans must complete the rates table and associated business rules table
according to the rating rules. Stand-alone dental plans, as excepted benefits, have additional
flexibility to adjust premiums based on other rating factors. The modified dental plan and benefits
template will have a data field in which dental issuers will indicate whether they are committing to
the rates in the template, and thereby voluntarily complying with the rating rules, or whether the
issuer reserves the right to make further premium adjustments. The plan display will indicate to
consumers whether the premium displayed for stand-alone dental plans is a guaranteed rate or an
estimated rate. Please see pages 31-32 of the letter to issuers for additional information
(http://cciio.cms.gov/resources/regulations/Files/2014 letter to issuers 04052013.pdf).

Q6: If anissuer has not submitted a medical QHP application yet, can the issuer submit medical and
stand-alone dental plan applications during the dental plan window?

A6: Applications for medical QHP were due to the FFM on May 3, 2013. The stand-alone dental
submission window is available only for the submission of stand-alone dental plans. Issuers of
QHPs who have already submitted QHP applications can use the stand-alone dental submission
window to add information related to dental to their existing QHP applications where appropriate,
but the addition of QHPs is not allowed. The document titled “Application requirements related
to stand-alone dental plans” that was posted to Regtap on April 18, 2013 outlines how stand-
alone dental plan information should be added to QHP applications that have already been
submitted.
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